30 дена притвор за три лица поради полов напад врз 13-годишно дете

by fokus

Судија на претходна постапка од Основниот суд Гостивар на три лица осомничени за полов напад врз дете им определи мерка притвор од 30 денови.

Претходно, по барање на јавен обвинител, кој поведе постапка, на тројцата првично им беше одреден краткотраен притвор од 48 часа. Во Основното јавно обвинителство Гостивар е поведена постапка против три лица за кои постои сомнение дека во повеќе наврати извршиле кривично дело полов напад врз дете кое не наполнило 14 години од член  188 став 1 во врска со член 45 од Кривичниот законик.

Обвинителството во постапката има основани сомненија дека во вршењето на ова кривично дело учествувале осомничените, но и други лица за кои во моментов се преземаат дејствија за нивно пронаоѓање и идентификација. Детето  на возраст од 13 години било во повеќе наврати злоупотребувано од страна на возрасни лица.

– До овој момент е утврден идентитетот на петмина сторители, од кои тројца се лишени од слобода, за двајца е распишан распис за нивно пронаоѓање.

Надлежниот јавен обвинител издаде наредби и насоки за натамошно утврдување на меѓусебната поврзаност помеѓу инволвираните осомничени. Според првичните информации  постои веројатност во предметот да бидат опфатени и други лица, наведуваат од Јавното обвинителство.

Детето по наредба на обвинителството е згрижено од страна на Центарот за социјални работи.

Поврзани новости