20-ти протест „Србија против насилството“ – Србија не е глува соба во која се слуша „само за паризери“

by Fokus

Протест „Србија против насилството“ заврши вечерва пред зградата на РТС со најава за собир и следната недела.

Според известувачот на агенцијата Бета, насобраните претходно своето незадоволство од работата на Јавниот сервис на Србија го изразувале со свирежи, посебно на спомнувањето на имињата на директорот и главен уредник, Драган Бујошевиќ и Ненад Љ. Стефановиќ.

Поетот и член на Алијансата на еколошките организации на Србија, Јевѓеније Јулијан Димитријевиќ, ги поздрави насобраните пред РТС, велејќи дека тие одбиваат „да ја направат Србија глува соба во која ќе се слушаат само за паризери“.

Модераторот на протестот Смиљан Бањац пред РТС рече дека генералниот директор на јавниот сервис Драган Бујошевиќ и главниот уредник Ненад Љ. Стефановиќ одбива да ги информира граѓаните на Србија за сите важни теми.

Откако двајцата говорници се обратија пред насобраните, тој уште еднаш ги прочита барањата на протестот.

Смиљан Бањац истакна дека програмите на Јавниот сервис на Србија ги плаќаат сите граѓани, а насобраните само бараат таа да работи во согласност со Уставот и законите на Србија.

Тој рече дека 20-тина луѓе во РТС целосно го ставиле тој медиум во служба на власта, а ги повика останатите, од кои има илјадници, како што рече, да престанат да молчат.

Тој го обвини раководството на РТС дека ги става во служба на власта и ги нарече полтрони и сикофани, потсетувајќи ги на начинот на известување, но не и за бројни афери.

„Дали сте нормални, каде ви е интегритетот и професионалноста“, рече тој.

Тој оцени и дека меѓу раководството на РТС „замижуваат пред се што се случува во Србија, освен кога се работи за активностите на владата“.

„Преигравте дури и поради вашите професионални стандарди кои се најниски во изминатите 30 години, срам да ви е“, рече тој.

Граѓанските протести во Белград, а потоа и низ Србија, започнаа по двете масовни убиства на 3 и 4 мај во белградското училиште „Владислав Рибникар“ и во селата околу Младеновац и Смедерево.

Меѓу барањата на протестот се и одземање на националните фреквенции на телевизиите Пинк и Хепи и затворање на таблоидите кои промовираат говор на омраза и насилство, како и смена на раководството на РТС.

Поврзани новости