Жители од Пустец сведочеа за „Титаник“

by Fokus 12:21
12:21

Жители од Пустец, Мала Преспа, денеска сведочеа на судењето за случајот „Титаник“.

Прв исказ даде сведокот Сандре Симони, кој посочи дека е роден во Пустец, Република Албанија, но од 2000 година живее во Јанковец, Општина Ресен.

- Advertisements -

– Во 2001 година добив државјанство на Република Македонија. Избирачкото право го остварував во Јанковец, односно освен тука сум гласал и во Тирана. Не се сеќавам на годината, но еднаш во Тирана гласав за претседателски избори, додека во Јанковец за парламентарни, изјави сведокот Симони.

Слично како сведокот Симони, свој исказ даде и Кочо Насто, од Корча, кој во Ресен живее од 2008 година (државјанство добил во 2010 година).

– Избирачкото право го остварувам во Ресен. Во 2014 година гласав и во Албанија (Тирана). Јас сум државјанин на Република Албанија, па имам право и таму да гласам. Имаше список за гласање, никој не ме принуди да гласам. Од никого не добив финансиски надомест за да гласам, рече сведокот Насто.

На предлог на обвинителството судот го сослуша и сведокот Ана Ридо, од Мала Преспа, Република Албанија, кој од 2008 година се здобила со државјанство на Република Македонија. Од страна на обвинителката Лиле Стефанова, таа беше прашана дали на трето лице дала полномошно за поднесување барање за избирачкото право да го остварува на друго место освен во Ресен.

– Полномошно на никого не сум дал. Лично не сум поднела вакво барање, изјави сведокот Ридо. За истите околности беше прашан и сведокот Доника Каламовска, која рече дека нема дадено полномошно на никого за поднесување на барање избирачкото право да го оствари на друго избирачко место.

Поврзани новости