15 ударни мерки од програмата на Левица

by fokus 15:13
15:13

Партијата Левица која самостојно ќе насптапи на предвремените парламентарни избори на 11 декември ја објави својата програма. Ова се 15 ударни мерки кои тие ги предвидуваат во програмата:

-Воведување на минимален гарантиран приход по семејство. Секое домаќинство кое остварува доход понизок од утврденото минимално ниво, ќе добива парична помош од државата до висината на тоа ниво: 6.000 ден. за едночлено домаќинство, 8.500 МКД за двочлено, 10.400 МКД за тричлено, 12.000 МКД за четиричлено, 13.420 МКД за петочлено домаќинство итн.

- Advertisements -

-Враќање на можноста работникот да се стекне со право на пензија и по основ на работен стаж (35 години)

-Забрана на натамошна приватизација на јавните претпријатија (пошта, железници, водостопанства, електрани и сл.)

-Запирање на непродуктивните буџетски расходи (споменици, градби и фасади кои се дел од „Скопје 2014“, владини реклами и сл.)

-Значително намалување на превисоките плати на пратениците и функционерите и укинување на нивните привилегии (особено на апанажата, патните трошоци и др.)

-Укинување на приватните извршителски канцеларии и воведување на судии извршители, со цел да се спречи грабежот на граѓаните при постапката на присилно извршување

-Драстично намалување на постоечките тарифи за награди и надоместоци на адвокатите и на нотарите

-Незастарување на кривичните дела поврзани со економскиот криминал, со цел преиспитување на криминалната приватизација и конфискација на нелегално стекнатиот имот на сите досегашни владејачки структури и oлигарси

-Создавање услови за воведување интегрирано образование, без етнички поделени училишта

-Воведување бесплатно, т.е. целосно јавно субвенционирано високо образование

-Обезбедување право на квалитетно здравствено осигурување за сите граѓани на Република Македонија

-Утврдување на гарантирани откупни цени на земјоделските и сточарските производи преку отворање на државни откупни центри

-Борба со урбаната мафија за спречување на уништувањето на зелените површини во градските средини

-Забрана за создавање на странски воени бази во РМ

-Намалување на глобите за сообраќајните прекршоци и нивно одредување во сооднос со финансиската моќ на прекршителот

Поврзани новости