Шилегов: Никој во Источна Македонија не мора да познава и зборува друг јазик

Законот за јазици нема да ја уништи, туку ќе ја стабилизира државата, истакна пратеникот од СДСМ Петре Шилегов, на денешната собраниска седница на која пратениците расправаат за законот за јазици.

-Јазик не е појава што може да уништи држава, особено не унитарна држава како Република Македонија. Ние имаме иднина и стабилност само ако ги решиме внатрешните проблеми. Мора да изградиме концепт на кохезија во кој ќе се сплотат сите граѓани. Нерешавањето на тие проблеми е вистинската опасност за губење на државата. Стабилноста на меѓуетничките, општествените, социолошките и економските односи е нашата цврстина. Се друго е политиканство и ефтини приказни – рече Шилегов.

Тој потенцираше дека не е точно оти во Источна Македонија ќе биде воведена двојазичност, бидејќи, според него, никој нема никого да примора да познава и да зборува јазик различен од неговиот мајчин јазик.