Ни СДСМ на кланица, ни Груевски ќе куртли, ни бутур

Врз Рубин Ивановски, активист на СДСМ исклучително активен на социјалните мрежи, во последниов период беа упатени грст навреди поради неговите ставови и видувања околу победата над Груевски на парламентарни избори па тој во колумна им одговора на неговите критичари.

Кога Никола сакаше да (НЕ) го продаде ОХИС …

Никола никогаш не сакаше да го продаде Охис, и не го интересираше што ќе се случи со вработените. Него само го интересираше, а тоа веројатно и денес го интересира, како да спречи да му се појави НАРОД пред Владата. Но мислам, дека оваа година НАРОДОТ нема да си отиде од пред Владата, Никола. И тоа нема да бидат само вработените во ОХИС, ќе ти дојдат СИТЕ пред Владата Никола, ќе ти дојдат СИТЕ!

Kолку чини слободата?

Ние сакаме општество на слободни луѓе, кое нуди еднакви шанси за сите, тие сакаат збирштина од безрбетници, кои успеваат благодарејќи на слепата послушност на партиското племе. И тука нема компромис!

Какви демократии посакува Ѓорге Иванов?

Политичката логика на сѐ уште актуелниот претседател и кандидат за уште еден мандат Ѓорге Иванов, пред неколку месеци во колумна за „Фокус“ ја анализираше Ѓорѓи Спасов. Врз основа на јавно изнесените ставови на Иванов за состојбите во Русија и Турција под власта на Путин и Ердоган соодветно, Спасов порача дека на сите треба да им е јасно дека Иванов има искрени симпатии кон тој вид на владеење!

Бојкот и улица или билет во еден правец?

Ги прашувам утрово пријателите и колегите, што сега и како понтаму? Тие едногласни - „иселеничка брат“! Иселеничка виза можеби еден ден и ќе добиеме, но пред тоа, мораме да ја пробаме уште еднаш улицата, бидејќи таа овој пат ни е последната шанса!

За секое убиство се бара мотивот

Апсолутно е идиотски да ја одбивате една од најкредибилните теории, само за да минимизирате дека дел од популацијата можеби е забегана веќе во верски екстремизам и фундаментализам, и дека тоа можеби веќе го претвора во дела на тероризам.

Профил: техничкиот премиер Емил Димитриев, тивок интригантен извршител и пасиониран ловџија

Доколку ги прашате неговите стари сопартијци, добри познавачи на неговиот карактер и кариера, тие недвосмислено ќе ви кажат дека новиот техички премиер, никогаш не бил солиден ученик и студент, не поседува длабоки политички познавања, не е особен интелектуалец, но тој е лојален, работлив и особено интуитивен, а за во политиките игри и комбинаторики е врвен „сплеткарош“.

Врбата Надеж последна умира

Целата влада пред врбите во строј. Да ги искараат тие што ги преплатиле, а не им вратиле.

Бегајте, доаѓа шеријатот

Екстремизмот, драги пријатели, се искоренува многу тешко бидејќи како бедем му служи идеологијата на која што се повикува и која што го оправдува неговото постоење. Во случајот Бутел, тој екстремизам не зависи од снагата на носителите бидејќи таа е објективно никаква. Но зависи, и тоа многу зависи од нашата совест.

Не можеш да убиеш идеја

“Класната од Кала“ ќе го предводи линчот, засилена од верните и ученици на националните телевизии, додека Центарот за комуникации до крај ја разработи и операционализира стратегијата за пресметка со домашниот, а богами и надворешниот непријател, предводен, разбира се од Чадорот?!

ЗАРОБЕНА СЛОБОДА

Ако политичкиот јазик што го слушаме во себе ги опфаќа јазикот на јуришот, јазикот на анатемизирањето, јазикот на „светлите традиции“ и јазикот на навредите, тогаш за која идеологија разговараме ние?

СТОКХОЛМ СИНДРОМ

пишува Д-р Љупчо Ристовски

Штипскиот процес: Република Македонија против Н. Г. и С.М.

Ако Зврлевски има трунка преживувачки инстинкт во себе, тој треба најитно да ги приведе чудовиштата поради основаното сомнение дека сториле неколку познати и стотици непознати тешки злоупотреби и кривични дела, за да не можат да и влијаат на истрагата, сведоците и доказите.

Коучинг – Методологија која го освојува светот

Затоа, кога се обидувам да го дефинирам коучингот во форма на “elevator pitch”, во кратки црти нагласувам дека истиот е стратегија на храбрите во постигнување на ВРВНИ резултати.

Слушнете ја Биљана(Секуловска)

Кога една млада дама, Македонка, која е при тоа и познат новинар, повикува да се засрамиме пред себе поради нашите глупости и ограниченост, јас очекувам дека ќе се засрами уште некој, овој пат од другата страна. Капка по капка-езеро, срам по срам-освестување.

Зошто се штитат интересите на зелената мафија?

Ако земете предвид дека нашето домашно производство на раноградинарски производи, во овој период од годината, ги задоволува едвај 30 отсто од потребите на домашниот пазар, веќе станува јасно дека цените на овие производи ќе се зголемат драстично, бидејќи тие ќе бидат дефицитарни. Со ова дебело ќе профитираат две-три домашни оранжерии.

Груевски е најголемиот душман на Македонија од домашно производство!

Видовме дека Груевски е мозокот на пљачката. И на таа со милионите евра, и на онаа со стотиците лажирани изборни гласови. Тука, и со тоа, завршува неговата историска улога. Чиста, гангстерска стратегија, зашто кај него идеологија нема!

Доцна е за вечера во „Мулино“

Решението се исцртува, спротивно на волјата на неколкумина ова да заврши „под тепих“ и „траљаво“.

Уставни измени

Моите предлози се надевам дека ќе бидат дел од уставните амандмани, а сè со цел што побрзо да се помине таа транзиција од некогаш демократска земја во земја на една фамилија. Првиот предлог е Никола Груевски да се избере за доживотен владетел.

Рангелова е новата Мазнева

Секоја вмровска изборна сезона, која се нарекувала етапа во владеење пред нови избори, имала свои послушнички. Тие биле употребувани и потоа баталувани, згрижувани секоја на свој начин и според заслугите, но секако ги снемувало од првите, а и последните вмровски женски редови.

НАЈПОПУЛАРНИ