Битка или соработка меѓу сметководителите и фирмите

Пишува: Венко Глигоров На прва помисла, користењето на ERP решенијата кај малите фирми ќе ја намали работата на сметководствените фирми. Некои бироа стравуваат дека ќе...

СЕ ТРЕСЕШЕ ГОРАТА, СЕ РОДИ ГЛУШЕЦ

Пишува: Арбен ГОЉА Ете, и тој долго очекуван момент дојде, режимот падна по цели скоро единаесет години. Народов полн со позитивна енергија и оправдани очекувања...

“За патриотизмот наречен Желба и кукавичлулот на лажните патриоти”

Нема никогаш да го премолчам овој час бидејки ме боли 27.04.2017година. Ме боли денес, толку многу колку што ме болеше 24.12.2012 година. Под притисок на...

Шефови на министерства, општини и агенции не се пр агенти, туку...

Градоначалникот на Скопје, а и сите други политичари, би требало да бидат повнимателни во давање на изјави поврзани со некаков криминал или злоупотреби. Во...

„Улицата“, „шаренилото“ и партијата. И ние!

Некои луѓе (можеби повеќето) од „улиците“ и „шаренилото“ ќе биде подобро да си останат таму кај што се најдобри - на „улиците“ и во...

И мене СЈО да ме обвинеше за проневера ќе легнев на...

Специјалната јавна обвинителка, Фатиме Фетаи, повеќе од било кого манифестира бескомпромисност кон злоделата кои СЈО им ги става на товар на поранешни функционери. Дури...

Македонија: Неправичен здравствен систем

Пишува: Владимир ЛАЗАРЕВИК Одобрувањето средства за лекување на болни деца во странство не може да се решава одделно и популистички. Ако ФЗОМ или било која...

Дали економијата ќе биде уште послаба?

Пишува Венко ГЛИГОРОВ За да постигне одржлив деловен успех на пробирливиот светски пазар, компанијата мора да користи релевантни перформансни метрики" - извадок од белата книга...

Каде почнува животот?

Пишува: Иво Рангеловиќ Да речеме дека оваа колумна не е рецензија на сработеното и покрај сугестивниот наслов. Изборите завршија, еуфоријата ќе заврши, каде и да е. При...

Глигоров: Рамниот данок да остане или прогресивното оданочување да биде надолно

Поддржувам рамниот данок да остане. Едноставен е и со пристоен процент. Ако веќе мора да се воведе прогресивен данок, тогаш НЕ мора да биде нагорен....

Бетонска плоча (1989-2017)

Пишува: Владимир ЛАЗАРЕВИЌ Кога во јануари 2015 година ја гледав прес конференцијата на Груевски, на која изнесе таков нелогичен спој на глупости и небулози за...

Глигоров: Загадувањето е посериозен смртоносен проблем од пушењето!

Како аргумент се кажува дека на социјалните мрежи имало 3500 пријавени или не знам колку, кои се изјаснуваат против. И тоа за кусо време....

Застарената „социјалистичка“ уредба на Топлификација која не мрзне сите

Не следев редовно како се движат темите од локалните избори дали се покрена прашањето за греењето во градот Скопје. Ако се покренала - поддршка...

Кои анкетари беа најточни на минатите избори: Најтoчна беше агенцијата Рејтинг

Автор: Роберт Несими Наредните месец и пол, Македонија повторно ќе ги помине под изборна треска. На 15 и на 29 октомври ќе се одржат првиот...

Колумна: За мојата најголема љубов, мојот син Адам

Пишува:М-р Аниса Трпчевска, родител на дете со аутизам Да се биде родител на дете со аутизам значи да живееш во еден паралелен универзум со остатокот...

Моќта е во граѓаните

Гоце ЈОСИФОВСКИ Сегашнава –Началничко Водечка Гарнитура- од градот Скопје МОРА ДА СИ ОДИ ОД ВЛАСТ и по секоја нормална логикане би требало да биде избрана...

Ќе и’ даде ли Грција шанса на Македонија?

Пишува: Драган Алчинов Проширувањето на ЕУ се слави како најуспешната политика на Унијата. Процесот кој започна како интеграција на земјите од Западна Европа, почна да...

Градоначалникот Коце и Тркалото од Севилја

Пишува: Гоце Јосифоски Во февруари 2012 година патував за Лондон од аеродромот во Скопје.  Имаше пола метро снег надвор, не знаевме ни дали „Визер“...

Зошто во Македонија нема да се доселат бегалци?

Пишува Драган АЛЧИНОВ Една од главните одлики на популизмот е претераното поедноставување на комплексните теми и нудење едноставен одговор на големите прашања базиран на емоции...

Dg: AGONIJA MACEDONICA CHRONICA / coitus mental in obs.

Еднонационални партии. Вирус кој е бетер од сида и која можеби има лек, ама далеку е сѐ уште да се дооди до аптека Агим ЈОНУЗ Ајде...

НАЈПОПУЛАРНИ